Αιγαία Σχολή Καλών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Κύπρος - ERASMUS+

ΑΡΧΗ » ERASMUS+  

ERASMUS+

erasmus+logo_mic_MED.jpg

Οι φοιτητές/τριες της σχολής Αιγαία έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης ERASMUS+. Το 2016 πραγματοποιήθηκαν 3 κινητικότητες σε Ιταλία και Πορτογαλία, με προγράμματα που αφορούσαν κατάρτιση σε τομείς των τεχνών.

 

Δράση: KA1 Επαγγελματική Εκπαίδευση και κατάρτιση

Τίτλος Σχεδίου: Κινητικότητες Αιγαία 1

Κυπριακό Ιδρυμα: Αιγαία Σχολή Καλών & Εφαρμοσμένων Τεχνών

Αριθμός συμμετεχόντων: 4 μέλη διδακτικού προσωπικού

                                    9 φοιτητές

Διάρκεια τοποθέτησης: 2 εβδομάδες

Συντονίστρια: Αλεξία Ηλιάδου Χατζηστεφάνου

Χώρες υποδοχής: Ιταλία, Πορτογαλία

 

Μέσα στα πλαίσια των κινητικοτήτων του Ευρωπαικού προγράμματος Erasmus+, η σχολή Αιγαία πραγματοποίησε δύο αντίστοιχους σχετικούς κύκλους την άνοιξη του 2016. Ο πρώτος προορισμός ήταν η Μπολόνια της Ιταλίας, στην οποία πραγματοποιήθηκαν δύο κινητικότητες με κοινή θεματολογία. Η πρώτη αφορούσε δύο μέλη του διδακτικού προσωπικού με διάρκεια δύο εβδομάδες. Παρακολούθησαν διαλέξεις που αφορούσαν την επιμέλεια παρουσιάσεων έργων τέχνης, ”curating”. Επιπρόσθετα περιελάμβανε διάφορες επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερύ, με διαφορετική κάθε φορά θεματολογία συζήτησης, εκπαίδευση και ανταλλαγή απόψεων στη συγκεκριμένη θεματολογία.

Με το τέλος της κινητικότητας των μελών του διδακτικού προσωπικού, ακολούθησε μια ομάδα δευτεροετών φοιτητών, για τους οποίους οι στόχοι και τοο πρόγραμμα ήταν πανομοιότυπο. Οι συνεργάτες μας στη Μπολόνια οργάνωσαν όλα τα θέματα της διαμονής, της διατροφής και της μετακίνησης των δικαιούχων. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν με δική τους πρωτοβουλία και άλλες πόλεις της Ιταλίας, όπως το Μιλάνο και τη Φλωρεντία, εκμεταλλευόμενοι τα Σαββατοκυρίακα.

Ο δεύτερος κύκλος αφορούσε τη Πορτογαλλία και συγκεκριμένα μια περιοχή κοντά στο Πόρτο, στον οποίο συμμετείχε μια ομάδα από δύο μέλη του διδακτικού προσωπικού και τρεις φοιτήτριες.

Οι φοιτήτριες, οι οποίες ειδικεύονταν στον σχεδιασμό μόδας, παρακολούθησαν για δύο εβδομάδες ένα πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας και κατάρτισης σε βιομηχανία κατασκευής high performance uniforms. Είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες, να γνωρίσουν τον κύκλο εργασιών της βιομηχανίας και να συμμετέχουν πρακτικά και ενεργά σε αυτήν.

Τα δύο μέλη του διδακτικού προσωπικού, ασχολήθηκαν κυρίως με παρακολούθηση εν ώρα εργασίας διαφόρων τομέων των τεχνών και του πολιτισμού, με έμφαση στην εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα.

Είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούν διάφορα μουσεία και χώρους δημιουργίας τέχνης και να λάβουν μέρος σε εργαστήρια. Οι συνεργάτες μας στη Πορτογαλία οργάνωσαν τη διαμονή, διατροφή και καθημερινές μετακίνησεις της ομάδας. Τα Σαββατοκυρίακα επισκέφτηκαν διάφορα αξιοθέατα και περιοχές και γνώρισαν την καθημερινότητα των κατοίκων.

Με το τέλος των κινητικοτήτων, όλες οι ομάδες παρουσίασαν στα υπόλοιπα μέλη του εκαπιδευτικού προσωπικού και τους φοιτητές της σχολής Αιγαία, τις εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των κινητικοτήτων και στους δύο προορισμούς.

Οι παρουσιάσεις ήταν ενδιαφέρουσες και εκπαιδευτικές σε περιεχόμενο, και αποτέλεσαν αντικείμενο διαλέξεων με διάφορες θεματολογίες, που παρουσιάστηκαν από όλους τους συμμετέχοντες σε αυτές. Οι παρουσιάσεις, θα αποτελέσουν  τη βάση για τη δημιουργία στοχευμένων διαλέξεων, σε σχετική με τις συγκεκριμένες κινητικότητες θεματολογία.

Οι στόχοι που τέθηκαν και αφορούσαν πρωτίστως το άνοιγμα της σχολής στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον και την αμφίδρομη αποκόμιση εμπειριών και πρακτικών, έχουν επιτευχθεί με επιτυχία πλήρως. Καινούργιες συνεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει να δημιουργούνται, καινούργια projects θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται σύντομα, όλα απόρροια των επαφών και γνωριμιών στις κινητικότητες. Ολοι όσοι οποίοι έλαβαν μέρος σε αυτές, έχουν αποκτήσει εμπειρίες και γνώσεις, οι οποίες θα συνεχίσουν να μεταδίδονται μέσα από διαλέξεις και εκδηλώσεις οι οποίες προγραμματίζονται.

Ο ενθουσιαμός και το όφελος όσων συμμετείχαν έχουν ήδη δημιουργήσει το κίνητρο για όλους τους καθηγητές, μαθητές και φοιτητές της σχολής να επιλεγούν για να συμμετέχουν στο μέλλον σε κινητικότητες του Erasmus+.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγεθύνετε.