Αιγαία Σχολή Καλών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Κύπρος - ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ

ΑΡΧΗ » ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ  

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ

εγκαταστάσεις

 bar2_LRG.jpg

Η Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία, από το Μάιο 2007 στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο του 1922 που βρίσκεται στην περιοχή ειδικού χαρακτήρα στο κέντρο των Αγίων Ομολογητών, κοντά στο κέντρο της Λευκωσίας. Το κτίριο το οποίο συνδυάζει τα παραδοσιακά στοιχεία με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, έχει ανακαινιστεί και επεκταθεί ειδικά για να χρησιμοποιηθεί ως Σχολή Καλών & Εφαρμοσμένων Τεχνών και προσφέρει όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων εργαστηρίων, χώρων στούντιο, βιβλιοθήκη τέχνης, κατάστημα τέχνης, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκθεσιακούς χώρους, γραφεία καθηγητών και όλες τις διευκολύνσεις για φοιτητές με ειδικές ανάγκες. 

 εργαστήρια 

bar4_LRG.jpg 

Η φιλοσοφία της γνώσης μέσα από την εργαστηριακή μάθηση (studio based learning), για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, επιβάλει τη λειτουργία εξειδικευμένων εργαστηριών σε κάθε σύγχρονη σχολή για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των φοιτητών και μαθητών. Στη σχολή Αιγαία λειτουργούν πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια σχεδιασμού μόδας και υφασμάτων, κεραμικής, γλυπτικής, χαρακτικής, σκοτεινός θάλαμος, χώροι στούντιο, βιβλιοθήκη τέχνης, κατάστημα τέχνης, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκθεσιακός χώρος, θεατρικός χώρος, γραφεία καθηγητών, καφετέρια και παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις για μαθητές και φοιτητές με ειδικές ανάγκες. Είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές να μπορούν να επωφελούνται από τη λειτουργία τέτοιων χώρων, και να εκπαιδεύονται στη χρήση τους μέσα από τις διάφορες εργασίες με τις οποίες θα ασχολούνται ολόχρονα, δοκιμάζοντας καινούργιες τεχνικές και εμπειρίες. Γι' αυτό και η χρήση των εργαστηρίων της σχολής δεν είναι προνόμιο μόνο των σπουδαστών της Αιγαία, αλλά και των μαθητών όλων των ηλικιών που φοιτούν κοντά μας. 

 χώροι έρευνας & μελέτης

IMG_0426_LRG.jpg 

Η έρευνα στην τέχνη έχει πολύ σημαντικό ρόλο και αποτελεί τον πυρήνα και την ουσία ενός άρτιου εικαστικού αποτελέσματος. Μέσα από την σωστή έρευνα κάποιος μπορεί να διευρύνει την ακαδημαϊκή του γνώση, να μελετήσει σε βάθος ότι τον ενδιαφέρει και να ανακαλύψει καινούργια θέματα και θεωρίες. Οι μαθητές προτρέπονται να χρησιμοποιούν τους χώρους και το υλικό της βιβλιοθήκης και της αίθουσας ηλεκτρονικών υπολογιστών για την έρευνα τους χρησιμοποιώντας όλα τα προσφερόμενα μέσα για παράδειγμα βιβλία, περιοδικά, πολυμέσα και το διαδίκτυο.

Στη σχολή «Αιγαία» αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη να παρέχουμε στους φοιτητές μας όλες τα μέσα για τη διευκόλυνση της φοίτησης τους και επίσης προωθώντας τη σε βάθος γνώση παρέχουμε, στο χώρο του διατηρητέου κτηρίου της σχολής, βιβλιοθήκη καιαίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών.  Επίσης στο χώρο της βιβλιοθήκης λειτουργεί κατάστημα τέχνηςμε όλα τα απαραίτητα υλικά για τους φοιτητές και μαθητές της σχολής.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Στη βιβλιοθήκη της Σχολής «Αιγαία» κάποιος μπορεί να βρει περισσότερα από 1400 βιβλία, περιοδικά και άλλο οπτικοακουστικό υλικό, στα ελληνικά και στα αγγλικά, για να διεξάγει μια ολοκληρωμένη έρευνα. Η βιβλιοθήκη συνεχώς εμπλουτίζεται τόσο σε αριθμό όσο και σε εύρος θεματολογίου. Στόχος μας είναι να ενημερωνόμαστε συνεχώς για όλες τις εξελίξεις στους κλάδους των Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο και να παρέχουμε στους φοιτητές μας όλα τα μέσα για να ικανοποιήσουν οποιαδήποτε σύγχρονη εικαστική έρευνα.

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
Η αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών της σχολής «Αιγαία» είναι εξοπλισμένη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές για γενική χρήση, έρευνα και για πιο εξειδικευμένες σχεδιαστικές αποστολές. Όλοι οι υπολογιστές έχουν εγκατεστημένο σχεδιαστικό λογισμικό στο οποίο, οι φοιτητές και μαθητές, μπορούν να εκπαιδευτούν και να το χρησιμοποιήσουν για τα διάφορα project τους. Επίσης λειτουργεί μαυρόασπρο και έγχρωμο workstation με το οποίο οι φοιτητές μπορούν να σαρώσουν, να τυπώσουν και να φωτοτυπήσουν. Τέλος παρέχεται δωρεάν διαδικτυακή κάλυψη σε όλους τους χώρους της σχολής.

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Η βιβλιοθήκη και η αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι ανοικτές από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και το Σάββατο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

 εκθεσιακός χώρος 

IMG_0345_LRG.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η γκαλερύ βρίσκεται στο χώρο του διατηρητέου κτιρίου και λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος ολόχρονα με έργα των καθηγητών της σχολής τα οποία διατίθενται προς πώληση.

 

 θεατρικός χώρος

 

theatrikoschoros_LRG.jpg

 

Ο θεατρικός χώρος “Αιγαία” - αρμονικά ενσωματωμένος στη Σχολή Καλών & Εφαρμοσμένων Τεχνών “Αιγαία” - έχει κύρια χαρακτηριστικά σχεδιασμού την πολυμορφικότητα και την ευελιξία στη διαμόρφωση και τη διάταξη των θέσεων και της σκηνής. Είναι εξοπλισμένος με τον απαραίτητο θεατρικό εξοπλισμό (φως – ήχο – εικόνα) και σε κανονική διαμόρφωση φιλοξενεί 70 περίπου θεατές. Τα στοιχεία αυτά του παρέχουν μοναδικές δυνατότητες αναδιάταξης και αλλαγής διαρρύθμισης, ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε εκδήλωσης, έτσι ώστε ο χώρος να είναι ιδανικός για ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις, πρόβες θεατρικών παραγωγών, εικαστικές εκθέσεις, ημερίδες ποίησης, παρουσιάσεις, εταιρικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, κλπ.

 

 

 

 

 

 

 

αρχαιολογικός χώρος

Ο αρχαίος τάφος ελληνιστικής περιόδου – 400 π.Χ. - που έχει ανεβρεθεί και διατηρηθεί στις εγκαταστάσεις της σχολής, έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία για τα γερά θεμέλια που η ελληνική παράδοση τόσο γενναιόδωρα πρόσφερε στη Σχολή για να εκπληρώσει την αποστολή της.

 

 και στο βάθος έκπληξη... 

s4

 

Το παλιό αρχοντικό στους Αγίους Ομολογητές ανακαινίστηκε και μια νέα τριώροφη μεταλλική κατασκευή, συνδέθηκε μαζί του, το νέο κτίριο της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων τεχνών Αιγαία, ενώνει το παρελθόν με το μέλλον σε όλα τα επίπεδα. Οι προσόψεις των παλιών αρχοντικών, σε συνεχή δόμηση, καθόλου δεν προδιαθέτουν τον περαστικό για το ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό τους. Έτσι και στον αριθμό 81 η πρόσοψη διατηρήθηκε ως είχε, μπαίνοντας, όμως, η εικόνα σε φέρνει στο σήμερα.

 

Το νέο κοιτάζει το παλιό μέσα από μιαν απόλυτα αρμονική σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ τους. Η σύγχρονη, τριώροφη κατασκευή φιλοξενεί τις αίθουσες διδασκαλίας, το γραφείο των καθηγητών και το κυλικείο στο ισόγειο, τα εργαστήρια για τους φοιτητές στον όροφο και τους βοηθητικούς χώρους στο υπόγειο. Τα μεγάλα υαλοστάσια υποβοηθούν το φυσικό φωτισμό και η στέγη του εργαστηρίου που βλέπει στο βορρά ανασηκώνεται, για να δώσει περισσότερο φως. Στο παλιό ηλιακό διατηρήθηκαν τα παλιά πλακάκια, ενώ στην οροφή του ενσωματώθηκαν όλα τα σύγχρονα συστήματα, που έχουν βαφτεί σε σκούρο ανθρακί και παραμένουν εμφανή. Ο τρόπος με τον οποίο έχουν οργανωθεί οι χώροι, αλλά και ο φωτισμός τους, σημαντικό στοιχείο στην τέχνη, δείχνουν τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το όλο θέμα.

 

Το πρώτο τμήμα του κτιρίου αποτελείται από το διατηρητέο. Τα δωμάτια αριστερά και δεξιά φιλοξενούν την αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, το αναγνωστήριο-βιβλιοθήκη και τα γραφεία της διεύθυνσης. Το αναγνωστήριο βιβλιοθήκη καταλαμβάνει τη δεξιά πλευρά του διατηρητέου. Το έντονο μπλε που χρωματίζει τον τοίχο στο βάθος, γίνεται μια ενδιαφέρουσα, σχεδόν αρχιτεκτονική, παρέμβαση, αν τη δει κάποιος σε σχέση με την αλληλουχία των δο­­­κών της οροφής. Από τον κεντρικό χώρο, τον ηλιακό διακρίνει κανείς στη σύγχρονη προσθήκη στο βάθος.

 

 

s5

O χώρος αυτό έχει αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Παρόλο που διατήρησε το παλιό του πάτωμα με τα χρωματιστά πλακάκια, στην οροφή του ενσωμάτωσε όλα τα σύγχρονα συστήματα, κλιματισμού, φωτισμού, τηλεπικοινωνίας, πυρανίχνευσης κλπ, που έχουν βαφτεί σε σκούρο ανθρακί και παραμένουν εμφανή. Από εδώ βγαίνεις στην εσωτερική αυλή, η οποία βυθίζεται στο υπόγειο. Στις δύο πλευρές της σε σχήμα «Γ», κτίστηκε μια σύγχρονη τριώροφη κατασκευή.

 

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον με το σύγχρονο κομμάτι του κτιρίου, όμως είναι οι εκπλήξεις που σου επιφυλάσσει σε διάφορα σημεία, καθώς κινείσαι μέσα σ' αυτό. Πότε είναι μια σκάλα, πότε ένα άνοιγμα, πότε ένα στοιχείο με χρώμα. Πολύ έξυπνες οι χρωματικές παρεμβάσεις, δημιουργούν ένα παιχνίδι όγκων που υποβοηθά την κίνηση ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα και τους χώρους.

 

Στο ισόγειο τοποθετήθηκαν οι αίθουσες διδασκαλίας και το γραφείο των καθηγητών, όμως το πιο ελκυστικό του σημείο είναι το υπαίθριο καθιστικό δίπλα από το κυλικείο. Λογικό, βεβαίως, αφού σε όλα τα σχολεία, το διάλειμμα είναι η πιο ευχάριστη ώρα. Τα εργαστήρια για τους φοιτητές βρίσκονται στον όροφο και στο υπόγειο οι βοηθητικοί χώροι. Η αρχιτέκτονας στόχευσε στην απλότητα και την πέτυχε.

 

Οι χώροι είναι μεγάλοι, φωτεινοί, ευέλικτοι και ολόκληρη η νέα κατασκευή δηλώνει απερίφραστα την εποχή της, αξιοποιώντας με απλό τρόπο τις σύγχρονες μεθόδους και υλικά. Αλουμίνιο, ανεπίχριστο σκυρόδεμα, γυαλί, σκυρόδεμα με εποξικό βερνίκι στο πάτωμα, τσιμεντοσανίδα και γυψοσανίδα στα διαχωριστικά, είναι τα υλικά που συνθέτουν τη νέα κατασκευή. Γύρω της, και ακολουθώντας το σύνορο, ένας τοίχος από ανεπίχριστο σκυρόδεμα αγκαλιάζει τους χώρους. Στο εσωτερικό της, τα μεγάλα υαλοστάσια και στα τρία επίπεδα, που βλέπουν στο αίθριο, αντανακλούν στην επιφάνεια τους των γύρω χώρο, το πράσινο των δέντρων και το γαλάζιο του ουρανού εξουδετερώνοντας τα όρια.

 

s6

 

Την πιο μεγάλη έκπληξη όμως, είχαν ετοιμάσει για μας - χωρίς να το γνωρίζουν βεβαίως - οι άνθρωποι που έζησαν εδώ αιώνες πριν, στην ελληνιστική εποχή. Μια μεγάλη γυάλινη πόρτα σε μια γωνιά του υπογείου σε οδηγεί στον... άλλο κόσμο.
 
Ένας ελληνιστικός τάφος με εννιά θήκες σαρκοφάγων απόδειξε για ακόμα μια φορά ότι η περιοχή ήταν αρχαία νεκρόπολη. Ο τάφος διατηρήθηκε στο κτίριο, επεκτείνοντας σε βάθος χρόνου την ιστορία του παλιού αρχοντικού, που απόκτησε ακόμα ένα σταθμό στην πορεία του, με το στίγμα του 21ου αιώνα.

 

Ειρήνη Μοδέστου

Περιοδικό Συνθέσεις

Τεύχος 148 - Ιούνιος 08